Mikä on lihaskalvo

Lihasta ja koko kehoa ympäröi faskia eli kalvo. Lihasta ja sitä ympäröivä lihaskalvo ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa. Täten lihaksen jännittyminen ja supistuminen vaikuttaa myös kalvorakenteisiin venyttäen niitä ja vastaavasti myös aiheuttaen supistumisen.

Lihaskalvojen tehtävä on tukea kudosta ja siirtää lihasten tuottama voima eteenpäin. Normaalioloissa oleva lihaskalvo liukuu sulavasti ja kitkatta kudoskerrosten välissä lihasten supistuessa. Esimerkiksi heikkoa lihasta faskiat pyrkivät kompensoimaan kiristymällä, joka aiheuttaa lihaskalvokiputiloja.

Lihaskalvossa on myös kipuhermopäätteitä esim. tuki- ja liikuntaelinten kiputilat herkistävät lihaskalvojen kipupäätteitä, jolloin lihaskalvo aristaa voimakkaasti. Tutkimuksissa on todettu, että jos kipu saadaan helpottumaan, niin aristus vähenee.

Lihaskalvohieronnan vaikutus

Lihaskalvohieronnalla pyritään saamaan lihaksen toiminta normaaliksi, jotta lihas pystyy muun muassa toimimaan, palautumaan, rentoutumaan ja kasvamaan. Kiristyneet faskiat voivat aiheuttaa asentomuutoksia koko vartalossa. Näiden lihaskalvojen ja lihastoimintaketjujen takia muun muassa krooninen selkäkipu saattaa johtua jalkojen faskioiden kireydestä. Lihaskalvohieronnalla aiheutetaan paineärsytystä lihaskalvoille ja se poistaa kipua heikentämällä kipuhermojen aktiivisuutta.

Lihaskalvohieronnan menetelmät

Lihaskalvohierontaa voidaan tehdä passiivisesti perinteisen hieronnan tavoin, jolloin lihas on lepotilassa. Mutta lihaskalvohierontaa voidaan antaa myös lihaksen ollessa aktiivisessa tilassa, jolloin lihasta venytetään tai kuormitetaan. Lihaskalvohierontaa käytetään lihasten kiputiloihin, nivelsideongelmiin, jännerappeumiin, rasituskipuihin ja leposärkyihin. Tutkimuksissa on havaittu, että mekaaninen ärsytys edistää sidekudoksen korjautumista paranemisen aikana. Sidekudos muuttuu elastisemmaksi käsittelyn  ansiosta. Hoitoa voi antaa joko akuuttiin kipuun tai krooniseen kipuun.

Jaa tämä sivu